Så satsar Hammarby, Ystads IF och SHF på målvaktsträning: ”Det finns en marknad och framförallt finns det ett behov”
SM-finalen spelas mellan Ystads IF och Hammarby Handboll.
Två av de svenska klubbar som satsar hårdast och tydligast på målvaktstränare.
Är det ett givet val att lägga resurser på det? Eller är det en lyx?
I tider när allt prioriteras väljer klubbar olika.
”Lagets viktigaste spelare”.
Alla vet om att i ett handbollslag så är det målvakten. Den målvakt som vinner målvaktsmatchen vinner oftast matchen.
Men vad gör svenska elitklubbar för att utveckla och maxträna sina målvakter?
Ganska olika.
Thomas ”Foppa” Forsberg är en av landets mest erkända målvaktstränare med uppdrag såväl i Hammarby som i landslaget.
Hur viktigt är det för en elitklubb att ha en dedikerad målvaktstränare, som är på de flesta träningar och matcher?
– Det är svårt att svara på eftersom alla klubbar tänker och agerar olika.
Men vad anser DU?
– Jag tycker att det är jäkligt viktigt. Det jag kan se i svensk elithandboll är att de klubbar som har en målvaktstränare på det sättet lyfter sina målvakter. De får en utveckling på målvakten genom att träna på saker som vanliga tränare kanske inte ser på samma sätt. Både på kort sikt och lång sikt är det jäkligt viktigt.
Kort sikt?
– Ja, ta Dan Beutler i IFK Kristianstad till exempel. Han kunde inte vara med i truppen av privata skäl under höst och vinter. Men när han kom tillbaka såg jag en K-L-A-R skillnad i framförallt Viktor Bangs målvaktsspel. Bangs räddningsstatistik gick upp med drygt två procent och laget började vinna fler matcher i samband med det.
– Nu är jag jävig såklart, men jag tror att många klubbar skulle kunna satsa mer på målvaktstränare, säger ”Foppa” och breder ut svaret:
– Många har fokuserat för lite på att ha en målvaktstränare i laget genom åren, men jag får intrycket att det börjar förändras och att förståelsen för nyttan som det bidrar med ökar. Dan Beutler i Kristianstad är ett exempel, Michael Salomonsson i H65 Höör är ett annat, Daniel Larsson i Sävehof och ”Kocken” som arbetat i både Alingsås och nu Malmö. Det finns fler exempel, Johan Öhlund i Västerås har byggt upp någonting bra där.
Många klubbar har målvaktstränare lite då och då?
– Jag tror inte att en målvaktstränare måste vara på varje enskild träning, men ett par gånger i veckan och på matcher. Då handlar det om förbereda kring vad de ska fokusera på, vad de ska träna på och vilka saker man ska slipa på taktiskt, tekniskt och individuellt. Det finns en mängd små detaljer som en utespelartränare inte tänker så mycket på. Det är svårt att träna målvakter bra om man inte har nördat ner sig ordentligt i det.
Forsberg har jobbat med många olika saker inom målvaktsträning. Bland annat genom att skriva utbildningsmaterial åt Svenska Handbollsförbundet (redan 2012). – 2016 drog jag igång som målvaktstränare och har hållit på med enbart det sedan dess och även varit hos IFK Skövdes herrar.
Det finns till och med Bundesligaklubbar som ”snålar in” på målvaktstränare. Vad behöver göras för att det ska bli mer prioriterat att ha en målvaktstränare i hög utsträckning?
– Det handlar om hur man budgeterar och vad man prioriterar. Prioriterar man för målvaktstränare och sedan ser resultaten av det – då kommer det att bli en del av budgeten även fortsättningsvis. Sedan är ju frågan större än så, det handlar för elitklubbar att locka till sig de bättre målvaktstränarna i regionen och lägga ner mycket jobb på rekrytering. Dan Beutler och flera av de andra är bra exempel på hur klubbar valt att satsa.
Det är inte jättevanligt att målvakter som avslutat sin aktiva karriär går vidare och blir just målvaktstränare. Mathias Andersson i Ystad och Dan Beutler i Kristianstad är två relativt sällsynta exempel på det dock. Vad beror det på?
– Jag vet inte. De senaste åren får jag dock känslan av att fler gamla spelare har hoppat på det här spåret. För det finns en marknad och framförallt finns det ett behov.
Landslaget skickar väl också ut en del signaler om att målvaktsträning bör prioriteras mer? Exempelvis har just Dan Beutler börjat jobba med U21-landslaget och en talanggrupp där tillsammans med dig?
– Precis. Förbundet har bestämt att det ska finnas en målvaktstränare på alla J och U-landslagsmästerskap och så vidare. Förbundet ser resultaten och satsar därför.
I Hammarby har ”Foppa” haft ansvar för Linus Berghs och Arvid Skoogs utveckling.
Vad tycker du om deras utveckling denna säsong?
– Det har haft ett väldigt spännande år. Linus som var bra ifjol har höjt sig denna säsong och tagit en stor roll i ett slutspelslag. Arvid kom från Önnered inför i år. Båda har höjt sig med runt tre procent och har varit envisa och hållit i. Vi har hittat fokusområden som vi tror på och jobbar hårt med det.
Vad är det för fokusområden?
– Mycket handlar om grunder i de åldrarna. Kroppskontroll är den viktigaste grunden och har man det kan man göra allt. Det finns variabler som spelar roll. Exempelvis på niometersskotten: alla världsmålvakter är böjda – men olika böjda. Det är kroppskontroll där man ska känna balans och kunna förflytta sig smidigt. Kroppskontroll skapar dessutom kreativitet och möjligheten att spela som individer vill. Man kan göra helt olika saker och det är just det man vill komma till.
Forsberg trycker på en annan ”självklarhet”:
– Som målvaktstränare kan jag inte förändra ett beteende under matcher. Då handlar det om en helt annan coaching. Man måste börja bygga successivt – då går det att förändra saker. Ju tidigare i åldrarna desto bättre såklart.
När jag besöker ungdomslags träningar är det väldigt sällan målvaktstränare på plats. Hur ser du på bristen på dedikerad målvaktsträning i ungdomslag – i i princip all svensk klubblagshandboll?
– Jag tycker ändå att vi i Sverige har börjat en spännande resa. Vi har ett utbildningssystem som vi har arbetat hårt med från centralt håll. Väldigt många fler instruktörer blir bättre och bättre. På rikslägren börjar vi få så många instruktörer att vi har problem att utse vem som ska vara med. Jag tycker att det hänt mycket de senaste åren.
Det borde också innebära att fler vill bli målvakter?
– Ja, skapar vi fler verktyg för ungdomar som får mer uppmärksamhet och feedback – då kommer fler att vilja stå i mål. Idag är det nog så att spelare som spelar ute får mer feedback och då blir det roligare.
– Vi har en slags ABC-utbildning för målvaktsträning som fungerar fint. På utespelarsidan finns många sanningar som är logiska, som hur man gör en stegisättning. Det går inte att göra med raka ben. Det är en slags ABC-grej hos utespelare. Precis som att man ska snedställa i försvar. Den typen av saker är inte lika självklara på målvaktssidan och det är DET vi lägger så extremt mycket fokus på från förbundets sida. Kroppskontroll före allt. Då kan man ”äga sin egen kropp”. Kan man inte det räddar man inte skotten även om man läser spelet rätt.
En av Thomas Forsbergs adepter som imponerat stort den här säsongen är Linus Bergh. Bajens målvakt som blivit ligans bästa målvakt på straffar (29-procentig) och slutade trea i den officiella statistiken baserad på räddningsprocenten 35,3, att jämföra med runt 31,0 år 2024. När Forsberg tog över kom Bergh från en säsong med en räddningsprocent på 22.
– Om jag har index 100 nu så var det väl på 75 när säsongen inleddes, säger Bergh om sin egen utveckling det senaste året.
– Jag har fått bra hjälp av målvaktsteamet som vi har i Hammarby. Jag har mognat i spelet och fått en säkrare roll och därför levererat jämnare prestationer. Jag har dessutom påbörjat en lite annorlunda fysträning som ägt rum oftare.
Vad har de här två säsongerna under Foppas ledning betytt för dig?
– Det är en jättestor faktor till min framgång och utvecklingskurva – och den absolut viktigaste. Förra säsongen började vi om lite från noll och satte grunderna. Allt eftersom har jag fått mer verktyg i min verktygslåda. Det kommer att fortsätta över nästa säsong, säger 24-åringen.
Foppa pratar mycket om kroppskontroll?
– Koordinationen och förmågan att kunna reagera och agera på bollen, samt hur man positionerar sig. Det var varit grunderna. Exempelvis: att stå på armen från ett kantskott. Det är lätt att släppa på vissa saker och tidigare hade jag en osäkerhet kring vad jag ville göra.
Hur ofta tränar du med Forsberg?
– Minst två gånger i veckan i genomsnitt.
Hur viktigt är det för dig att en elitklubb satsar på en målvaktstränare?
– För mig som målvakt är det det allra viktigaste. Den expertisen som Forsberg har är unik och ger väldigt mycket mer än att själv studera video med andra målvakter. Jag tycker att det hade varit skittråkigt utan målvaktstränare.
I Hammarby lovordar klubbsheriffen Kalle Mattsson ”Foppas” betydelse för laget och menar att klubben ligger i framkant på området.
– Målvaktsträning är en superviktig del av spelet. I mina ögon är Foppa Sveriges bästa målvaktstränare och jag hoppas att vi kan behålla honom i många år framåt.
Kenneth Andersson är sportchef i Ystads IF. Han förklarar klubbens strategi när det kommer till målvaktsträningen i seniorlagen.
– I våra representationslag så har vi samma målvaktstränare på samma premisser i Damer A och Herrar A. Vi har Mattias Andersson varannan vecka, då han varannan vecka är i Kiel där han också är anställd. Under landslagsuppehållen är han iväg med Tyska landslagen men i princip varannan vecka är Mattias hemma i Ystad och har då målvaktsträning på plats med damerna minst en dag och herrarna minst en dag. Mattias är även med vid hemmamatcher om det är ”rätt vecka” och han är hemma.
– Inför alla matcher lägger han upp en strategi med målvakterna och efter matcherna får de feedback och klipp från Mattias. Det är detta han har i sin anställning i YIF, anställningen har tidigare varit större men vi har fått banta lite här och var de senaste åren.
– Men vi är många som jobbar på båda sidor, alltså som har uppdrag både med herr- och damlaget och även i båda A- och U-lagen. Mattias har inget spikat schema i ungdomslagen, men vi har en tanke med vårt försvars och anfallsspel att ca 50 procent av A-lagets spel och strategier ska tutas ner i U-laget och här är målvaktsspelet också en del där taktiken mellan försvar och målvakt. Det ska helst implementeras av både målvaktstränare och tränare från A-lags verksamheten. Här måste jag säga att Mattias lägger en hel del tid fortfarande vilket vi är tacksamma för.
Hur mycket jobbar Mathias i klubben och hur ser du på de sportsliga resultaten det ger att prioritera en mv-tränare?
– Mattias jobbar cirka 20-25 procent åt klubben på papper , men precis som alla vi andra så jobbar han så mycket det behövs för att bli färdig med något. Han är väldigt engagerad och lägger mycket tid i Ystads IF, vilket vi är tacksamma för!
– Mattias gör ett jättebra jobb med våra elitmålvakter. Han är otroligt seriös och strukturerad och vi ser tydliga resultat på våra elitmålvakter. Vi håller på att titta på en struktur där vi kan få med honom lite mer neråt, framförallt i de äldre ungdomslagen där ”nertrattningen av A-lagsspelet” kan bli en naturlig del att få med Mattias mer.
– Nästa år kommer A-lagets målvakt Alexander Lindén hjälpa våra 09-målvakter lite också. Det är målvakter som kommer utifrån till NIU, precis som Alex själv gjort en gång i tiden och då känns det bra att han kan vara lite mentor till dem.
– Mattias håller också i några målvaktsutbildningar för våra yngre tränare varje år, men jobbar inte aktivt med de unga målvakterna.
– Michelle Seifert är ansvarig för ungdomslagen under elit och jag vet att hon just nu tittar på en eventuell lösning för de yngre. Vi hoppas det kan gå iland så vi får en tydligare satsning även på de yngre målvakterna, det kommer självklart att ge resultat!
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se