BTK Rekordtränaren: Vi kan bli Sveriges Leicester
För första gången någonsin vann BTK Rekord Bordtennisligans grundserie.
När laget sedan slog ut Söderhamns UIF i SM-semifinalen bäddade Rekord även för ett Skånederby i finalen. Mot Eslövs AI, som blivit mästare tio av de elva senaste säsongerna.
Rekord-tränaren Linus Mernsten (bilden, Foto: Bildbyrån), som i sju år steg för steg byggt upp Rekord till finalnivå, hymlar inte om att det fortfarande är stor skillnad mellan klubbarna.
– Jag tror ärligt inte att folk riktigt fattar hur svårt det är att utmana en klubb som Eslövs AI som var i Champions League-final förra året och är på en egen nivå.
– Med de små ekonomiska resurserna vi har ska det inte vara möjligt att vinna SM. Om vi gör det är vi det närmaste ett svenskt lag kan komma att göra det Leicester gjorde i Premier League! Men vi tror givetvis ändå att det är möjligt. Större under har hänt i världen än att ett lag vunnit ett par pingpong-matcher, säger Linus Mernsten.
Den här gången kunde också BTK Rekord tack vare seriesegern undvika att möta Eslövs AI före finalen i slutspelet. De tre senaste säsongerna har EAI slagit ut Rekord i semifinalen.
– Det är de senaste årens säkraste vårtecken, att vi åker ut mot Eslöv i semifinal
BTK Rekord har byggt långsiktigt sedan Linus Mernsten tog över som tränare 2010. Då värvades även Simon Arvidsson.
– Simon har slitit och jobbat i sju år och hela tiden blivit lite bättre för varje säsong. Det har inte varit en enkel resa. Första året förlorade han alla sina matcher.
– Men han är ett bra exempel på hur vi har jobbat. Jag har utnyttjat mina internationella kontakter och valt alla spelarna. Då har vi både tittat på kvalitén och den sociala aspekten, alla nya spelare ska passa in i truppen och miljön. Så är det inte i till exempel Tyskland där man fullständigt struntar i hur en spelare är utanför pingishagen bara han vinner sina matcher, konstaterar Linus Mernsten som parallellt med uppdraget i Rekord jobbar som förbundskapten i Danmark.
Det är hans femte förbundskaptensuppdrag. Tidigare har han jobbat i Sverige, Spanien, England och Luxemburg.
Jobbet i Danmark innebär att han inte kan tillbringa så mycket tid i B-hallen i Idrottens Hus med Rekord som han egentligen vill. Därför hyllar han Arvid Sunesson och Yao Chengren, som dragit det tunga lasset när han varit borta.
– Utan dem hade det inte gått. Jag är anställd på 75 procent i Danmark och känner ofta att jag hinner vara alldeles för lite i Helsingborg. Men det har med våra bristande resurser att göra.
BTK Rekords stora styrka är dock bredden och organisationen i föreningen. Oavsett hur det går för elitlagen – Rekords elitlag på damsidan heter Råå BTK – jobbar man vidare i lugn och ro. Därför blev det heller aldrig någon panik när Rekord för ett tag sedan spelade två säsonger i Superettan.
– Egentligen var det rätt välgörande för oss. Vi fick ett par år att bygga från grunden, en chans att andas lite och ta ut svängarna. Jag tror till exempel det var viktigt för Simon Arvidssons utveckling att han fick en vana vid att vinna i den lägre serien, betonar Linus Mernsten.
När man för fyra år sedan mer permanent kunde börja träna i B-Hallen i Idrottens Hus och i stort sett disponera den fullt ut blev det dessutom ett lyft.
– Innan dess var det Moskva 1950!
_ Men utöver att våra tränings- och matchförhållanden blivit bättre har vi fortfarande noll uppbackning av Helsingborgs kommun. Egentligen är det samma sak på sponsorssidan. Det är bara HIF som gäller, konstaterar Linus Mernsten.
Ole Törner
Fotnot. Efter semifinalspelet drabbades BTK Rekord av ett avhopp när tränaren Yao Chengren i förtid valde att åka hem till Kina.