FotbollMalmö FF

Persson: “Ta hem Toivonen”

Det surras en hel del runt Ola Toivonen just nu!

Spekulationerna runt Ola Toivonens vara eller icke vara i Malmö FF snurrar ganska friskt i sociala medier och på olika fans-forum. Det är väl ganska naturligt att så sker med tanke på att Ola som tilltänkt VM-spelare till sommaren just nu sitter på läktaren och inte alls verkar vara med i Toulousetränarens framtidsplaner. Och det är såklart en helt ohållbar situation om han skall kunna behålla sin plats i VM truppen. Jimmy Durmaz däremot, som det också surrats en del om, verkar fått sin plats i Toulousetränarens lagbygge och har på sistone varit startspelare. Även Durmaz är ju en tilltänkt spelare i VM truppen till sommaren.

Tillbaka till Ola Toivonen som representerade Malmö FF mellan 2007-2008, och som sedan såldes till PSV Einhoven inför 2009 där han spelade till säsongen 2014. Jag har varit inne på den här värvningen innan och menar att det skulle i nuläget vara den perfekta – och jag menar verkligen den perfekta – värvningen just nu för Malmö FF.

Eftersom man var tvungna, mer eller mindre, att släppa iväg AC så behöver Malmö FF göra en riktigt stark sign on. Och spelaren från Sirius som nu är under utredning av polisen, som troligtvis var den påtänkta framtida spelmotorn, har ju satt sig i en helt ohållbar situation, så oavsett om han blir dömd eller ej får vi troligtvis räkna bort honom.

Vad jag menar med en perfekt värvning är att när nu Markus Rosenberg spelar sin sista säsong kan en VM-motiverad Ola Toivonen bli den naturliga ersättaren, och är ett ännu starkare namn än vad AC var. Redan när han var i Malmö förra gången kommer jag ihåg att han inte var speciellt uppskattad hos motståndarna för sin attityd på plan. En attityd som i mångt och mycket påminner mycket om Rosenbergs, lika ”lagom malmöitiskt svinig och kaxig” och ligger på gränsen på vad som är tillåtet ibland. En spelartyp som jag menar att Malmö FF skall sträva efter att ha i sin trupp.

Han är dessutom stor och stark och kan bli en avlastning för Mackan som uppspelspunkt, hålla i och täcka. Alltså en jättebra ”nia” precis bakom anfallarna och framför Lewicki och Bachirou. En spontan tanke är att Malmö FF även får en ytterligare dimension i fasta situationer där Toivonen kan vara både den som slår hörnor och frisparkar alternativt med sin storlek vara ett hot inne i straffområdet på desamma.

Han är dessutom 31 år gammal. En perfekt ålder och om jag inte minns fel samma ålder som Marcus var när han kom hem. Då vet vi att om man sköter sin träning och kost väl har vi 4-5 fina år av honom, samtidigt som han skapar sig själv en plattform för att behålla sin landslagsposition. Och med lagets tidigare värvningar tycker jag att Daniel Andersson gett svar på de frågetecken som tornade upp när hela i princip hela mittfältet försvann från Malmö FF. Det är faktiskt så att signar man Ola Toivonen tycker jag att hela laget blivit uppgraderat… sen skall det såklart visa sig på plan innan det betyget kan sättas. Men förutsättningarna för en ”trippel” med försvarat SM-guld, Cupvinst och ny tripp ut om Europa har förbättrats på pappret.

Detta skapar även en fantastisk träningsmiljö för dom lovande ungdomar som fick visa upp sig i träningsmatchen på Malmö IP i lördags. Tänk er att få lära sig av Mackan, Behrang, Toivonen, Rasmus B, Traustasson och Johan Dahlin om vad som krävs där ute i Europa och i omklädningsrummet för att vara en vinnare!

Så Daniel Andersson och styrelsen i Malmö FF – ta hem Toivonen!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close