skanesport_desktop-panorama-1

FotbollKristianstads DFFNyheterVittsjö GIK

Champions League-drömmar på spel i nordskånska derbyt

Vittsjö GIK och Kristianstads DFF har båda chans på allsvensk medalj och Champions League-spel 2020.
Söndagens derby är därmed lite mer prestigeladdat än vanligt.
– Vinner vi på söndag så kommer de komma efter Vittsjö, vilket jag tror de tycker är väldigt jobbigt, säger Vittsjötränaren Stefan Ekstrand.

Med tre omgångar kvar att spela av Damallsvenskan har dramatiken i guldstriden planat ut. FC Rosengård har åtta poäng ner till Kopparbergs/Göteborg och har i helgen chansen att säkra sitt första SM-guld på fyra år. Där bakom är det desto jämnare.

Från andra plats ner till sjunde plats skiljer inte mer än sju poäng – och en Champions League-plats ligger i potten för de jagande lagen. Två av lagen som i allra högsta grad finns med i kampen kring den andra Champions League-platsen är de bägge nordskånska rivalerna, Vittsjö GIK och Kristianstads DFF.

Inför helgens derby på Vittsjö IP skiljer bara ett poäng lagen åt, där de parkerar på tredje- respektive fjärdeplats.

– Det är en historisk match. En medaljmatch. Det är i grund och botten ett prestigefyllt derby men nu är det en kamp om medaljerna. Det är en superintresse inför matchen från publik och alla involverade spelare och ledare. Vi ser framemot söndag, säger Stefan Ekstrand, som leder Vittsjö GIK tillsammans med parhästen Thomas Mårtensson.

Med tio poäng upp till FC Rosengård är guldchansen borta för Vittsjö GIK. Klubben går dock mot sin bästa säsong någonsin. Poängmässigt har de aldrig varit bättre än i år – då de spelat in 34 poäng på 19 omgångar, det tidigare klubbrekordet låg på 30 poäng på 22 omgångar – men för att det även tabellmässigt ska bli Vittsjös starkaste säsong någonsin krävs en topp fem-placering.

Det är också där fokuset ligger – och inte på enskilda placeringar.

– Vi ska försöka klippa Kristianstad för andra gången i år, vi vann ju derbyt borta. Det skulle vara en enorm tillfredsställelse och ett jättesteg mot medalj. Men vi är lite i nuet tror jag och vill göra all-time-high. Vi vill göra bra ifrån oss.

Hur går snacket om medalj då?
– Det är bara sikte på Kristianstad. Vi kan inte börja snacka om tabeller och medaljer. Utan det är anfallsspel och försvarsspel för nästa match. Det är så man når framgång och det är där vi är.

Även om Kopparbergs/Göteborg i nuläget innehar andraplatsen är det ofrånkomligt så att den eventuella vinnaren i Skånederbyt i allra högsta grad fortsatt är med i striden om en Champions League-plats.

– Det är klart att det finns en dröm om det – en by i Champions League hade varit en fantastisk grej. Men det är ändå inte där vårt fokus ligger, utan vårt fokus ligger på andra vinsten mot Kristianstad. Det är det vi står inför. Vi ska fokusera på vårt försvars- och anfallsspel mot dem.

– Om man som spelare och ledare spekulerar om tabeller, medaljer och Champions League då tappar man fokus på det som är mest viktigt. Det är att vinna närkamper, spela bra försvarsspel och följa matchplanen offensivt. Där måste vi vara.

När Kristianstads DFF i våras tog emot Vittsjö GIK åkte de på ett rejält nederlag. Gästande Vittsjö kunde åka de 55 kilometrarna hem och fira en 3-0-triumf. Det sedan Clara Markstedt, Ebba Hed och Tove Almqvist alla hunnit skriva in sig i målprotokollet.

Trots storsegern i ryggen och ett bättre tabelläge väljer Stefan Ekstrand att lyfta över söndagens favoritskap på Kristianstads DFF.

– De har mer press än oss på söndag. De har också som mål att ta medalj. De gjorde det ifjol och har som mål att ta det i år med. Vi slår mer ur underläge, så det mentala spelet är till vår fördel också. All press är på dem. De måste vinna. Vinner vi på söndag så kommer de komma efter Vittsjö, vilket jag tror de tycker är väldigt jobbigt.

För att Vittsjö GIK ska ta årets andra derbyseger krävs det dock att de tar död på ett visst derbyspöke. Hemma på Vittsjö IP har de inte lyckats besegra Kristianstads DFF sedan den allsvenska debutsäsongen 2012.

– Nu är det nya tider. Nu är det 2019, skrattar Ekstrand. Det är där vi är. Jag har bara varit med om ett derby och då blev det 3-0 till rätt lag.

Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close