skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Handbollskollen med Ludwig Bjuhrklint: ”Borgebyhallen är för många en samlingsplats”

”Handbollskollen” i de lägre serierna har idag Ludwig Bjuhrklint som huvudperson.
Lagkapten i HK Ankarets herrlag, huvudtränare för PA samt hjälptränare i F06…

För det första. Hur mår du?
– Så gott som man kan, solen börjar skina mer och mer vilket alltid är välkommet.

Hur har pandemin påverkat dig privat, med jobb och annat?
– Jag studerar heltid på Lunds universitet, vilket numera är på distans. Det blir en del föreläsningar i sängen vilket såklart är skönt, men man saknar sina kursare.

Hur har ni kunnat träna, i grupper eller individuellt, under pandemin?
– Både i herrlaget och i PA har vi haft mest fokus på fyspass vilket har skett antingen i stadsparken i Lund eller kring den otroligt charmiga 400-metersbanan precis bredvid Borgebyhallen. Några styrkepass har även skett via Zoom där det varit kamerakrav så man har ändå fått ”träffa” alla i laget vilket såklart är roligt. Utöver fysiska träningspass har vi även kört lite taktiska träningar där vi exempelvis kollat på en handbollsmatch och sedan analyserat den. Det har dock bara varit med PA och även lite med HK Ankarets fantastiska F06 där jag är lite hjälptränare.

När föreningarna tvingats stänga ner sin verksamhet, vad tror du at det gett för effekter på din klubb?
– Självklart otroligt tråkigt. Borgebyhallen är för många en samlingsplats där främst ungdomar brukar spendera flera timmar på helgerna. Oavsett vilket lag som har match så brukar det alltid vara folk på läktaren som hejar på spelarna och sedan minglar lite utanför cafeterian.
När seniorlagen spelar är det fullt pådrag med bästa publiken på fullsatta läktare och DJ Mange Winberg som styr lasershowen, det är svårslaget och otroligt efterlängtat.
– Sen att föreningar tvingats pausa sin verksamhet har säkerligen en stor påverkan på barn och ungdomars mentala hälsa vilket nog är viktigare än vad många tror. Givetvis något som påverkar alla föreningar och inte bara HK Ankaret men det är nog väldigt viktigt att på ett eller annat sätt underhålla och pusha på ungdomarna.

Har ni under den här tiden tappat eller fått in nya spelare i laget?
– I herrlaget har varken eller skett, vi är en stark trupp och ledarstab där alla kommer överens med alla så vi hjälps åt och försöker gilla situationen oavsett vad. Våra tränare Abbe, Johan & Putte gör ett grymt jobb och försöker hålla gnistan uppe hos alla spelare. Hos PA har ett par tyvärr bestämt sig för att lägga av som spelare men vi hoppas givetvis att de antingen återkommer som spelare eller fortsätter inom HK Ankaret som domare, funktionär etc. Dock har några som spelar fotboll blivit än mer taggade på att spela handboll vilket är roligt, både de spelarna som tidigare tagit en paus och även några nya ansikten har dykt upp på träningspassen.

I den bästa av världar just nu kommer serierna att genomföras som enkelserier följt av kvalspel för de lag som placerar sig för detta. Om det inte fungerar har SHF även förberett ett alternativ som innebär att seriespel inleds i slutet av mars och spelas som en enkelserie, men utan kvalspel.
Hur ställer ni er till det?
– Vi får rätta oss i ledet som alla andra. Jag antar att alla vill komma igång o spela så fort som möjligt men det ska ju inte vara på bekostnad av något annat såklart.

Om serierna startas med tätt schema, efter förmodat väldigt lite träning tillsammans, hur tror du att det påverkar skaderisken?
–I herrlaget vet jag att fysträningen har utförts på ett föredömligt sätt. Inte lika bra koll hos PA men vi utgår från att de har gjort vad de kan för att kunna återvända i så god form som möjligt. Vi har en muntlig överenskommelse att vi ska ge oss själva så goda chanser som möjligt när vi väl får återvända till inomhusträning. Dock kommer vi lägga extra fokus på uppvärmning, axelkontroll, knäkontroll etc. För att vara på den säkra sidan.
– När man hänger på utegymmet är det nog inte så vanligt att man tränar på liknande sätt som man rör sig på en handbollsplan, det gör inte jag iallafall, haha.

De flesta av oss har fått höja sitt perspektiv i dessa tider. Vart ser du dig själv, i den bästa av världar, inom handbollen om tre år?
– Jag vill såklart vara aktiv inom sporten så länge jag tycker det är roligt och är givande för mig. I dagsläget är jag spelare i division 1, huvudtränare för PA & hjälptränare i F06 samt styrelseledamot så i dagsläget finns där inga tecken på att sluta med mitt engagemang i klubben. Jag har ett stort hjärta för min moderklubb HK Ankaret och förhoppningsvis har jag inom tre år gjort allt i min makt för att hjälpa klubben så gott det går, oavsett om det är sportsligt eller ej.

Vem i erat lag är den som sköter den individuella fysträningen bäst?
– Hos PA har vi en hel del killar som spelar padel, dem faller givetvis bort direkt.
I herrlaget är de flesta riktigt flitiga. Om jag måste säga några namn får det bli Rasmus Carnehult och Kalle Kretz. Rasmus jobbar på posten så han har cyklat som en galning. Kalle jobbar med kundtjänst så han har rent mentalt blivit ordentligt prövad och stark.

Viktigast av allt. Vad har du på din pizza?
– Enkelt, tonfisk.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close