Så jobbar Redhawks med sitt samhällsengagemang – ”Vi har tagit reda på vilka behov som finns i Malmö”
Malmö Redhawks använder idrottens kraft för att möta utmaningar som segregation, psykisk ohälsa och minskad fysisk aktivitet bland unga. Genom sitt breda engagemang är Redhawks en förebild som visar att hockeyn är en kraft till gemenskap och positiv samhällsutveckling.
Impact By SHL är ligan och de 14 klubbarnas gemensamma hållbarhetsstrategi som enar och utvecklar kraften i våra verksamheter. Från Malmö i söder till Luleå i norr, varje dag skapar SHL effekter för människor och samhällen över hela landet. Alltifrån fysiska aktivitetstillfällen för barn och unga, sociala kontakter och en gemenskap som sträcker sig över generationer – på och utanför isen. Tusentals arbetstillfällen som skapas runt våra matcher och partnernätvek över hela landet.
Under de senaste åren har Malmö Redhawks utvecklat sitt hållbarhetsarbete inom sitt samhällsengagemang MerÄnHockey som innehåller tre huvudprogram: Hälsosam Ungdom, Medspelaren och Mötesplatsen.
– Vi har gjort ett arbete de senaste åren där samhällsengagemang och hållbarhet är en del av vår dagliga verksamhet. Vi har satt principer för att kvalitetssäkra arbetet och grunden är att det ska utgå från vår kärnverksamhet, säger Carl Söderling, hållbarhetsansvarig i Malmö Redhawks.
Arbetet bygger på konkreta behov som klubben identifierat i Malmö.
– Vi kan inte bara gissa vad vi ska göra och hur vi ska göra det, utan vi behöver fakta, metoder och teorier att luta oss mot. Vi har tagit reda på vilka behov som finns i Malmö genom omvärldsanalyser och samarbetsorganisationer, och utifrån det har vi tagit fram aktiviteter, berättar Söderling.
Mötesplatsen – ett initiativ för att bryta segregationen
Segregation, psykisk ohälsa och minskad fysisk aktivitet bland unga är några av utmaningarna i många av Sveriges städer – och Malmö är inget undantag. För att skapa en arena där unga från olika bakgrunder kan mötas har Malmö Redhawks, i samarbete med Fryshuset och Malmö Universitet, utvecklat Mötesplatsen. Programmet kombinerar fysisk aktivitet med kunskap och gemenskap. Ungdomarna tränar i klubbens gym under ledning av Redhawks elitcoacher och deltar i workshops om aktuella ämnen.
– Vi pratar med ungdomarna i stället för om dem. Vi blandar människor från olika livserfarenheter och låter dem mötas på neutral mark. Det har gjort stor skillnad, säger Söderling.
Programmet är nu inne på sitt tredje år och har vuxit både i omfattning och betydelse. Majoriteten av deltagarna är tjejer med invandrarbakgrund, många utan tidigare koppling till hockey.
Under Impact Week arrangerar Malmö Redhawks sin temamatch, inkluderingsmatchen, där Mötesplatsen står i fokus. Ungdomarna får en VIP-upplevelse i arenan.
– Det är ett sätt att sprida glädje och visa uppskattning. De ungdomar som kommer till oss gör det frivilligt och för att de vill utvecklas. Att kunna ge tillbaka betyder mycket, säger Söderling.
För att få barn att röra sig mer
Utöver att arbeta med segregation adresserar Malmö Redhawks även en annan viktig samhällsutmaning: barns minskade fysiska aktivitet. Tillsammans med Skolidrottsförbundet i Skåne besöker spelare skolor och engagerar sig i idrottslektioner, med fokus på elever i årskurs ett till tre.
– Vi ser en minskad aktivitet hos barn och ungdomar, och vi stöttar upp förbundet dels med att vara ute hos skolidrottsföreningarna, dels med att hjälpa till med utbildningar för ungdomsledare, berättar Söderling.
Klubbens arbete tar avstamp i dess kärnverksamhet – träning och gemenskap – och skapar långsiktiga lösningar som både stärker individer och bygger broar i samhället.
– Ska vi göra något så ska vi göra det långsiktigt. Vi vill inte bara göra saker för att det ser bra ut på papper, utan för att det faktiskt har en inverkan, avslutar Söderling.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se