Handbollen i Trelleborg på botten – så ser omstarten ut
Trelleborg har de senaste 30 åren haft två olika föreningar i högsta serien i handboll.
Numera finns bara en klubb – vars båda representationslag degraderats till division fyra.
Hur kunde det hända?
Och vad händer nu?
Stavstens herrar spelar till hösten i division fyra. Precis som damerna.
För att förstå vidden av det måste man först andas in lite historia.
För 30 år sedan var Stavsten uppe i Elitserien. Och för 14 år sedan åkte IFK Trelleborg ur högsta serien – för att två år senare dra sig ur Allsvenskan – samma år som Stavsten gjorde sitt senaste försök att nå Elitserien, men föll i kvalet mot IFK Kristianstad.
2010 upplöstes IFK Trelleborg, efter att ekonomin kollapsat, men i spillrorna bildades ett nytt lag – Trelleborg HBK. De tog senare över Stavstens plats i Allsvenskan.
Tio år senare var även det kapitlet slut. Trelleborg HBK försvann – och sedan dess har Stavsten, i princip, varit stadens enda handbollsklubb – även om det i några år fanns en klubb kallad Stavstens vänner som fungerade som ett farmarlag i de lägsta serierna.
Mellan 2017-2019 fanns även ”Kuststadens HK”, men det blev en kort existens.
Trelleborg har haft fina tider som handbollsstad. Söderslättshallen är som gjord för att ha ett lag i högre divisioner, men just nu har sporten det svårt i staden.
Alexander Nilsson och Rasmus Lindqvist var tränare för damlaget. Och herrlaget.
De har dubbelarbetet sedan i början av januari då Basri Berish fick lämna herrlaget efter att ”tappat omklädningsrummet”.
Deras uppdrag blev otacksamt. Av spelarna var det få som verkligen satsade på sporten. Få tränade regelbundet.
Damlaget kommer i division fyra förmodligen att bli en del av systerföreningen Stavsten HK Ungdom. Detta eftersom det kommer att krävas ett samarbete med juniorlaget för att få ihop lag.

Till Eje Wilör, Mr Handboll i Trelleborg, är frågan lika enkel.
Vad gick snett?
– Det finns vissa enskilda moment… Om jag hade kunnat vrida tillbaka klockan till våran 2011 efter kvalmissen mot IFK Kristianstad. Då borde vi ha agerat annorlunda.
Hur då?
– På den tiden var Stavsten och IFK Trelleborg lite som H43 och LUGI – det fanns en stark rivalitet. Att slå ihop de klubbarna blev inte bra.
Det var Eje som startade Stavsten i början på 1990-talet. Tanken var att det skulle vara ett korpenlag, men när laget anmäldes in i den serien fanns det inga platser.
Lösningen var att anmäla laget till vanligt seriespel, i division fyra. Och på fem år gick ett lag med Korpenspelare rakt upp genom seriesystemet, förädlades med Ejes sportchefsådra, som bland annat lyckades värva världsmästaren Axel Sjöblad till vad som då var en division ett-klubb. Stavsten kvalade succéartat till Eliserien 1995.
Framgångssagan var smått osannolik och Stavsten blev snabbt en kultklubb.
Eje menar att IFK Trelleborgs fall på sätt och vis även blev fallet för handbollen i staden.
– När Stavsten ”försvann” och blev Trelleborg HBK försvann mycket av den familjära känslan. Folk ville spela i Stavsten och jag kallades för ”värvarkungen”, men i själva verket var det spelare som själva ringde till mig.
Beskriv vad Stavsten betydde för dig då?
– Jag var en person som andades och levde för klubben. Jag hade ett kall som ingen annan efteråt har känt för handbollen i Trelleborg. Det finns många underbara människor som fixar runt omkring, men ingen som har de visionerna jag hade. Men vem vet, det kanske dyker upp en dag?
Till hösten kommer en ny tränarduo att ta över i Stavsten. Marko Lapcevic, Jonas ”Samba” Larsson och Oskar Karlsson kliver in som spelande tränare.
Lapcevic får frågan:
”Beskriv vad som gått snett denna säsing”?
– Svårt för mig att svara som endast var med de sista matcherna av säsongen. Men jag tror att det inte riktigt klickade mellan den nya tränaren och spelarna. Det är speciellt att träna ett division fyra/tre-gäng. Man måste vara anpassningsbar samtidigt som man ska leda något framåt. Resultaten uteblev inledningsvis av säsongen och man lyckades aldrig vända den negativa trenden.
Vad kommer ni som nya tränare förändra?
– Förhoppningsvis kommer vi bidra med ny energi och slipa på vissa detaljer både i anfall- och försvarsspel.
Vad händer i övrigt i truppen under sommaren?
– Vi vill behålla stommen och cirka 16-17 spelare är klara för spel nästa säsong, så det ser bra ut. Sedan vill man ju alltid krydda till det med något nyförvärv. Det kanske är dags för Hampus Olsson, Michael Andersson och Andreas Nilsson att komma hem? Skulle det bli verklighet så vinner vi nog division fyra, haha!
Den skånska handbollskartan ritas om: ”Vinslöv & Lågan trots allt vinnare”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se