skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Brithén om hemkomsten: ”Oerhört spännande trupp”

Hemvändare blir ofta hjältar bara för att de vänder just hem.
Ted Brithén har Rögle-dna i varenda cell och som 26-årig nybliven svensk mästare är det inte någon sömnig karriäravslutare som förstärker laget. Tvärtom – det är en nyckelspelare.
– Jag tror att Rögle kan etablera sig som ett stabilt lag i SHL, säger Ted.

Ted Brithén började spela ishockey i Rögle och debuterade i A-laget i SHL redan säsongen 09/10 och var därefter bofast i A-laget. Han gjorde tre säsonger i A-laget innan han 22 år gammal lämnade för HV71.
Under fyra säsonger i HV71 fortsatte Teds utveckling, han var lagkapten i två säsonger, spelade i Tre Kronor och senaste säsongen blev hans allra bästa. Han vann den interna poängligan i HV71 tillsammans med Mattias Tedenby och var en av de ledande spelarna i det så lyckosamma slutspelet som bar ända fram till SM-guld.
– Jag har haft en otrolig resa under fyra år i HV71 och jag är oerhört tacksam mot klubben och lagkamraterna för den här tiden.

170302 HV71:s Ted BrithŽn efter ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och HV71 den 2 mars 2017 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRN / Cop 214
Ted i HV71-tröjan.
121113 Ishockey, elitserien, Ršgle - AIK: 2 mŒl, Ted BrithŽn, Ršgle, slickar sig om munnen © BildbyrŒn - 64169 - Foto: Lennart MŒnsson/BILDBYRN
Ted efter ett mål mot AIK 2012.
121004 Ishockey, Elitserien, Ršgle - Fršlunda: Ted BrithŽn, Ršgle. © BildbyrŒn -73580- Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN
Ted i en match mot Frölunda.
811110 Ishockey, Ršgle: Ordfšrande Hilmer Persson visar upp dagens publiksiffra, ©ÊBildbyrŒn - 5484
Hilmer Persson – Röglelegendar.

Kontraktet med HV71 gick ut efter säsongen och därefter har Ted funderat på sin hockeyframtid. Rögle var tidigt med i funderingarna.
– Jag ville vänta ett tag med mitt beslut, se vilka alternativ jag hade men Rögle är alltid ett starkt alternativ för mig och nu kändes det helt rätt att komma hem.
Du är mitt i karriären och guldmedaljör. Det borde ha inneburit mer ekonomiskt lukrativa möjligheter – kanske utomlands eller i en mer etablerad SHL-klubb?
– Ja, så klart. Men i Sverige är det bara Rögle och HV71 jag kan tänka mig att spela för, säger ted utan att tveka.
– Det Rögle som jag kommer till har en oerhört spännande trupp. En mix av etablerade namn – och talanger som kan ta flera steg framåt kommande säsong. Jag vet från tiden i HV71 att spelare kan ta både ett och två steg på kort tid – och det är sådant som lyfter ett helt lag till stora saker. Som i HV:s fall ett SM-guld. Många kommer underifrån och har etablerat sig i truppen, det har jag koll på. Rögle har alla möjligheter att etablera sig bättre i SHL.

Brithén är Rögle från skridskoskenans yttersta spets till hjälmens översta skarv.
Hel hans uppväxt vibrerar av Rögle – och spåren en människa får av att hålla på ett lindansarlag.
– Min släkt på pappas sida har bott här nere i sydvästra Skåne sedan generationer tillbaka. Farfar (Hilmer Persson) var klubbdirektör i Rögle i många år och pappa (Jim Brithén) spelat i Rögle sedan barnsben och fortsatt i klubben efter den aktiva karriären. Sedan är jag uppväxt sedan fem år ålder utanför Ängelholm och det är i Skåne som jag trivs bäst.
Ted låter genuin när han säger:
– Jag ville verkligen komma hem.
Vad betyder det att komma hem?
– Det fanns några killar i HV71 som kom hem till Jönkping sför att spela hockey i ”sin stad” där. Det var uppenbart en speciell känsla att få göra det.
– I Rögle kommer jag att spelar inför fans som man växt upp med. Det ska bli djäkligt häftigt.
Den första kontakten med sina fans har Ted redan haft.
– Vi var ett par spelare som satt och påminde folk om att köpa årskort. Jag ringde upp en del fans på telefon och det var verkligen kul att prta med dem. En del är verkligen stora profiler och att man vet att de sitter på läktaren betyder någonting stort.

Ted Brithén tillsammans med sin pappa Jim på guldfesten efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107
Ted Brithén tillsammans med sin pappa Jim på guldfesten efter final 7 i SM-slutspelet i ishockeyi våras.

Flytten från Jönköping har inte slutförts.
– Just nu bor vi i en stuga på mina föräldrars tomt. Men jag har min planer kring att starta ett liv här. Helingborg är fint, Ängelholm är fint, men jag har verkligen en förkärlek till Skälderviken.
Har du någon plan B i livet – efter hockeykarriären?
– Nej. Nu njuter jag av att vara hockeyspelare. Tanken på att bli tränare har dykt upp i huvudet för jag gillar människor och det här med gruppdynamik. Men det får jag tar när det är läge. Det är en mognadssak.
– Snart börjar en ny säsong med Rögle, det ska bli offantligt kul och just nu är det mest det jag tänker på.

Fakta:
Namn: Ted Brithén.
Född: 25 juni 1990 i Danderyd.
Längd/vikt: 186 cm/86 kg.
Position: Center.
Skjuter: Vänster.
Moderklubb: Rögle BK
Karriär: Teds hockeyresa började i Rögle BK. Redan säsongen 08/09 SHL-debuterade han och säsongen 10/11 var han bofast i A-lagstruppen. Han var med och spelade upp Rögle i SHL 11/12. Efter tre hela säsonger i Rögles A-lag gick han till HV71 där han spelade i fyra säsonger. Han var lagkapten, debuterade i Tre Kronor och för en dryg månad sedan var han en av de tongivande spelarna i HV71 som vann SM-guld.
Har gjort 187 A-lagsmatcher för Rögle.
Aktuell: Klar för Rögle kommande två säsongerna.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close