skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

MFF:s sportchef om starten, metoden och framtiden

Dagen efter 0-3-förlusten mot Kalmar FF är MFF:s sportchef Daniel Andersson fortfarande arg och besviken över insatsen.

– En väldigt tung förlust där vi helt enkelt inte kom upp i nivå. Matcher avgörs ofta i båda straffområdena och där förlorade vi dueller bakåt och släppte in mål samtidigt som vi inte var tillräckligt heta framåt. Sedan spelade vi inte tillräckligt bra heller. Det är för många spelare som just nu inte presterar så bra som de kan göra, sammanfattar han.

Kalmar FF fick dessutom god utdelning på saker som var kända sedan tidigare och som MFF förberett sig på; noggrannhet på fasta situationer och kontringar.

– Vi visste ju att det var där de var farligast, framförallt med Viktor Elm på huvudet och de långa inkasten, hörnorna och frisparkarna. Därför är det extra surt att just det hände vid 0-2 och att de sedan även får det tredje målet på en omställning, som vi också visste att de skulle använda mot oss.

Lades det för mycket fokus på det felaktiga domslutet som gav 0-1?

– Fram till dess var det ju inte så jäkla dåligt utan en ganska jämn match som stod och vägde. Men så fick Lasse Nielsen tillfälligt gå ut, vi tappade lite initiativ och så kom det här målet. Då tappade vi helt konceptet resterande delen av halvleken och då förlorade vi ju matchen.

Om du jämför med GIF Sundsvall och Djurgården, var det här ytterligare ett kliv bakåt och sämst hittills?

– Det här, tycker jag, var sämre. Idag känns det som om vi tog ett steg tillbaka.

– Men det är i de här lägena vi får titta på vem vi är, vilka spelare vi har och minnas det vi presterade fram till och med Elfsborg borta, i cupmatcherna och försäsongsmatcherna där vi var jäkligt stabila, producerade chanser och gjorde mål och försöka hitta tillbaka till det. Nu kommer det en match på torsdag där det gäller att direkt ladda om. Det är skallarna som kommer att avgöra. Vi möter ett Djurgården som också har fått sitt momentum stört och det är bara att gå in och ta kampen och vinna den.

Hur kan ett lag gå från en försäsong med viktiga cupmatcher där man i stort sett inte släpper in ett enda mål till att plötsligt släppa in flest mål i Allsvenskan?

– Det är en jäkla bra fråga. Så här många mål har vi inte släppt in någon period de senaste säsongerna och det är givetvis något vi får titta på. Men fram mot Djurgårdenmatchen gäller det bara att samla ihop oss och prestera. Alla har ju spelat fotboll länge och vet vad de ska göra.

Hur mycket betyder Rasmus Bengtssons frånvaro?

– Han var ju väldigt stabil och viktig för oss, men jag tycker att vi har tillräckligt bra spelare för att kunna hålla nollan även utan honom mot både Kalmar, Sundsvall och Djurgården. Både Franz och Lasse har egenskaper som gör att man ska klara av det. Om man jämför med vad Kalmar FF har för mittbackar tycker jag att vi, i alla fall på papperet, har bättre.

Det har pratats mycket om policyn med färre etablerade spelare och fler unga som ska få chansen. När lades den strategin fast och håller den?

– Egentligen har det blivit en ganska stor överdrift för tittar man på laget som vann guld ifjor så har Jo Inge och Erdal försvunnit och då har vi tagit in Arnor och Sören, AC lämnade och vi tog in Bachirou. Eric Larsson ersatte Anton. Vi tog in Egzon ytterligare och där försvann Magnus Wolff så antalsmässigt handlar det om en eller två etablerade spelare vi går kort.

– Vi har alltid velat ha den här strukturen i truppen. Sedan har Champions League gjort att vi suttit med väldigt stora trupper. Framförallt efter det första CL-deltagandet då vi köpte upp rätt många spelare och då fick flera mycket duktiga spelare till och med sitta utanför truppen. Så läget som det är nu är därför ingen ny policy utan ungefär där vi vill vara och trots att vi ibland haft fyra-fem spelare borta har vi fortfarade inte startat med någon lärling. Därför tycker jag som sagt att det blivit lite överdrivet. Jag hade förstått kritiken bättre om vi plötsligt i någon match tvingats starta med ett par lärlingar, men det behovet har aldrig uppstått.

– Jag tycker dessutom absolut att vi ska ha de här unga spelarna närmare en startplats för att de ska utvecklas. De ska göra inhopp ibland och spela när vi har folk borta. Du kan ju ha fyra eteblerade toppforwards och fem centrala mittfältare. Fast då kommer aldrig någon ung spelare att få chansen och bli så bra som de har chansen att bli. Vi ska ha ett tillräckligt bra lag för att vinna matcherna även om vi då och då låter en lärling spela.

De flesta lärlingarna är ju faktiskt äldre nu än de stora spelarna från förr, inklusive du själv, var när de släpptes fram.

– Jag var 17 när jag flyttades upp i A-truppen och jag tror att vi måste ha den här närheten till seniortruppen för att de ska få rätt utveckling. De måste känna att chansen finns. Annars får vi totalt ändra strategi i MFF och inte ha någon ungdomsverksamhet som vi satsar på alls. Men det skulle gå emot hela vår tradition. Jag tycker vi är rätt på det och är övertygad om att folk tycker att det är kul med alla de unga storspelarna vi fått fram genom åren.

Om vi tittar på lärlingarna är det Samuel Adrian och Felix Konstandeliasz som nåstan konsekvent varit med i trupperna. Är det de två du tycker är längst komna i utvecklingen?

– Pavle Vagic var ju långt framme ifjor och har tyvärr haft en väldigt strulig vårsäsong med skador som gjorde att han hackade bak lite, men han är absolut med i bilden. Laorent Shabani var väldigt pigg inledningsvis. Hugo Andersson tar ständigt kliv som mittback, men det kan vara lättare att sätta in offensiva spelare.

Hur tycker du Dennis Hadzikadunic sköter sig i Trelleborgs FF?

– Mycket bra. Det är roligt att se honom.

Ni har möjligheten att plocka tillbaka honom den 15 juli. Kommer ni att göra det?

– Vi har en bra dialog med TFF. Vi får se hur vi gör.

Har han inte bara presterat bra utan blivit bättre av att få speltid i TFF?

– Absolut! Han har fått ett stort förtroende av Patrick Winqvist och det växer man av.

Är det någon annan av de utlånade spelarna som du tycker presterat på samma nivå?

– Inte på den nivån. Anton Kralj gör det väldigt bra i Gefle IF, men det är trots allt Superettan. Sedan sliter tyvärr Teddy Bergqvist i Varberg.

Marko Johansson?

– Mycket stark på rätt nivå. Det kunde man ana redan förra året.

Finns det ytterligare ett skäl till att gå lite tunt på de etablerade under våren, nämligen att vara öppen för möjligheten att plocka in nyförvärv under sommarfönstret?

– Givetvis är det så att för ett Europaspel behövs det kanske ytterligare någon spelare. Man tänker enormt mycket på de här sakerna och vill till exempel se till att det är harmoni i en trupp under våren och då ska det inte röras till för mycket utan det ska vara rätt antal spelare. Sedan händer saker som eventuellt förstör de planerna och då gäller det att vara beredd. Med ett Europaspel blir det även fler matcher och då finns det kanske en annan acceptans för att ibland stå över. Allt sådant måste vägas in och under våren ser man även utvecklingen på vissa spelare och vad som behövs. Har den spelaren klivit så mycket att det räcker? Vi gjorde valen vi gjorde inför våren och tyckte att det var rätt då. Sedan är det alltid lätt att med facit i hand tycka att vi kanske skulle haft någon spelare till. Men vi har som sagt aldrig varit i någon kris utan alltid kunnat ha en startelva med enbart etablerade.

Är det redan klart med något nyförvärv?

– Nej.

Är det rimligt att tro att det blir ett par nyförvärv?

– Vi har ju värvat spelare varje sommar så långt tillbaka som jag kan minnas. Där kan säkert komma någon och det är rimligt att tro det.

Är det lika rimligt att tro att det försvinner någon spelare?

– Samma där, det har ju lämnat spelare de flesta sommarfönstren. Det kan det göra. Fast då får de prestera bättre än de gör nu om någon ska bli intresserad.

Hur nära var det i vintras att Franz Brorsson lämnade för Ryssland?

– Aldrig riktigt nära.

Strategin att hämta hem äldre före detta MFF-spelare som avslutar karriären i klubben har varit lyckad. Men löper man inte också risken att få fler skadebenägna spelare i truppen?

– Man får kolla på skaderisken och försöka väga in även den i beslutet. Fördelen är att få hem en väldigt rutinerad spelare som har ett stort MFF-hjärta och att du får kontinuitet över tid eftersom han kommer att stanna i flera år. Det är så vi tänkt med Behrang, Rasmus, Mackan och Johan. Man får en ryggrad även i dagens fotboll där ruljansen är stor och allt händer så snabbt hela tiden. Men sedan är det klart att man måste väga in att äldre spelare har en större skaderisk. Jag tycker dock att fördelarna väger över. Och tur och otur spelar in. Rasmus var ju tillbaka och då blir det en kollapsad lunga, den såg man ju inte riktigt komma…

Bonke Innocent används inte. Hur påverkar det?

– Bonke är en etablerad spelare och där har vi valt att prioritera Samuel Adrian lite framför honom och det är klart att det hittills inte visat sig vara en bra rekrytering när en spelare inte används.

Vad är det som gör att han inte når upp i nivån han höll i Norge?

– Som med alla andra spelare blir det bättre om man har förtroendet och spelar och det gör han ju inte. Men han har ändå jobbat på bra och i den senaste U21-matchen, vad det nu är värt, gjorde han en stark insats. Men det är klart att vi hade hoppats på mycket mer och kunna använda en spelare vi köpt in. Nu har vi Oscar som är hans direkta konkurrent som går före.

Spelade han på ett sätt i Norge som det inte riktigt finns ett behov av i MFF?

– När vi tittade på honom var han en enormt stark bollvinnare som spelade precist och bra med mycket bollar framåt genom linjer och han löste svåra situationer. Det var det vi såg och fastnade för. Men här har han inte riktigt gjort det, tyvärr. Något annat än att pusha honom så hårt och mycket vi kan går inte att göra och sedan får vi göra en utvärdering så småningom.

Generellt känns det som nyförvärven ännu inte nått kvalitetsnivån de höll i sina förra klubbar. Håller du med?

– Jag tycker det finns mer att hämta från nästan alla spelarna, Sedan vill jag inte gå in på dem en och en och ha synpunkter. Det är väldigt duktiga spelare, men jag tror att både de och vi är överens om att det finns en nivå till att nå, iallafall baserat på de senaste prestationerna. Fram till och med Effsborgsmatchen var det dock många som presterade väldigt bra även bland nyförvärven.

Handlar det om en omställning till de tuffare kraven och högre förväntningarna i MFF?

– Alla är rutinerade killar som varit med länge och ska klara av sådant och jag är övertygad om att de kommer att göra det också. Men precis som med spelarna som varit i MFF ett tag hänger de tyvärr med nedåt när det är hela laget som inte presterar. Vi har bara spelat sex matcher i Allsvenskan och det är för tidigt. Det är viktigt att ett lag fungerar för att individerna ska fungera. Just nu är vi inte där.

Har ni höjt nivån på truppen sedan 2014?

– Vi fick ju in väldigt bra nyförvärv sommaren 2014 som klickade upp oss lite. Men tar du vårsäsongen tycker jag definitivt att laget vi har nu är väl så bra.

Var skillnaden att man fick ut mer av laget 2014?

– Hittills är det ju så. Men man ska inte summera efter sex matcher. När vi spelat 30 ska vi göra det och jämföra. Just nu har jag och laget bara matchen på torsdag i huvudet. Vi ska vinna den och när vi gjort den ska vi vinna nästa mot IFK Göteborg och sedan tittar jag inte längre än så.

Borde Jiloan Hamad ha spelat i MFF istället för Hammarby?

– Timingen var inte rätt med Jille och han får säga vad han vill, men det var inte så att han var jättesugen. Där och då hade vi också en enorm konkurrens på hans position som han kanske inte riktigt ville ha. Nu presterar han jättebra i Hammarby och jag är glad för hans skull, men timingen var inte rätt då.

Magnus Eriksson?

– Magnus ville vi ha, men han valde Djurgården. Så är det ibland.

Vad krävs för att bryta en motgångstrend som ni just nu är inne i?

– Resultat! Det enda som hjälper är att vinna matcher. Fotboll är prestationer och prestationer ger på sikt resultat, men när man är i ett läge som vi är nu är jag övertygad om att det krävs resultat för att komma ur det. Klart att det är klyschigt, men vi kan faktiskt inte titta längre fram än på torsdag, utan istället lägga allt fokus där, göra en mäktig jäkla prestation och vinna matchen. Vi är enormt sargade i kanterna efter Kalmar givetvis. Ändå är det bara att samla ihop massorna och hitta full laddning som gäller.

– Det hänger ju ihop. Presterar inte laget är de svårt för spelarna att göra det och tvärtom. För tillfället har vi för många spelare som inte spelar lika bra som de kan göra. Det handlar väldigt mycket om att få tillbaka självförtroendet och tron på vad vi gör. För fem matcher sedan var allt frid och fröjd, vi hade vunnit sex tävlingsmatcher i rad och kvalificerat oss till cupfinal. Och sedan vände precis allt. Nu tror jag att det är en fördel att vi haft en kontinuitet i ledarstaben med folk som varit med länge i föreningen med tidigare erfarenheter av sådana här perioder. Jag tror också att det är viktigt att alla stöttar alla och att vi drar åt samma håll. Inte pekar finger åt något håll och leta syndabockar utan ta sitt eget ansvar och göra sitt yttersta i varje situation.

Mitt i en period där ni egentligen inte hinner träna ordentligt.

– Det är både en fördel och en nackdel. Vi kan liksom inte gnugga på saker även om vi kanske behövt det. Samtidigt är det skönt att kunna tänka att nu förlorade vi, men det är en ny match redan på torsdag. Man behöver inte gå och våndas en hel vecka. Där är vi i exakt samma situation som Djurgården.

Hur bra är du själv på att tåla kritik som kommer från läktarna och supportrarna?

– Jag är mer sådan att jag lider av att det går dåligt för Malmö FF. Sedan har ju folk alltid kritik och det är bra att de bryr sig. Sådan är fotbollen, att alla har en åsikt om den och det. Jag lider mycket mer av att vi inte vinner våra matcher.

När du går tränarkursen som du snart är färdig med, vad sägs det om hur man ska agera i situationer som den MFF hamnat i med ett lag som underpresterar?

– Det är faktiskt mer sådana här saker med ledarskap och psykologt än taktik. Fotbollsfys och ledarskap är det stora. Inte så mycket taktik.

Och vad sägs det?

– Att man ska bryta ner det i beteenden och göra de beteenden som görs bra, inte de som görs dåligt. Och göra de goda beteendena så mycket som möjligt så kommer resultaten.

Om resultaten inte kommer, lärs det ut att man ska ändra då? För det gjorde ni ju förra året efter ett par omgångar med Allan Kuhn.

– Som tränare har du ett arbetssätt. Sedan är det klart att det finns en flexibilitet i det. Så är det med alla tränare, även med Magnus. Det en väldigt svår fråga och det är egentligen inte jag som ska svara på den. Det lärs i alla fall inte ut och heller inte att det finns något rätt eller fel. Tränare gör olika och kan få bra resultat även om de gör olika. I vårt fall tycker jag att vi vet vad vi är bra på, ska fortsätta med det och upprepa det så mycket som möjligt.

Ole Törner

På tal om framtiden så kan nästkommande året gynna både Malmö FF och andra klubbar som söker sponsorer och företagspartners i och med den nya spellagen. Den innebär nämligen att stora spelbolag och casinon kommer att ha möjlighet till att sponsra sina favoritklubbar. Sportchefer över hela landet bör därför börja ta ställning till detta inför nästkommande säsong. Du kan spana in casino med svensk licens – uppdaterad lista med lagliga casinon om du undrar över vilka bolag som redan fått sig en licens och kan sponsra din klubb i framtiden.

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close