FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF var inte förberett på att allt skulle hänga på en enda fråga

Det som nästan alla redan förstått blev ännu mer tydligt när MFF i kväll höll medlemsmöte om den tilltänkta sammanslagningen med LB07.

För de som är kritiska och bestämt sig för eller överväger att rösta nej hänger allt på en enda fråga:

Ska Malmö FF vara en klubb som tar över en plats i OBOS Damallsvenskan som man inte själva har spelat sig till?

MFF-ledningen hade inte riktigt förstått det och inser fortfarande inte kraften i motståndet. Under hela planeringstiden sedan LB07 någon gång i mars tog kontakt och ville skänka bort i stort sett hela sin verksamhet till MFF har man studerat och räknat på allt MFF har att vinna på att säga ja – och det är väldigt mycket. Nu tror MFF att man genom en massiv information där man går ut och berättar om allt det goda ska kunna övertyga nej-sägarna.

Där har man fel.

I stort sett alla som är emot vet det redan.

LB07 har 600-700 killar och 300-400 tjejer i ungdomssektionen och är där Skånes största klubb med 47 lag i spel. När MFF tar över dem får man en breddverksamhet med åtskilliga lag i varje åldersklass istället för som nu ett i varje klass. Bredden är viktig och föder ännu fler elitspelare och man kommer på ett helt annat sätt att finnas i hela Malmö.

LB07 har ett herrlag som leder division 3 och om inget går fel i slutomgångarna går upp i division 2. Det laget – och kanske ett extra P19-lag under det – blir det enda som stannar i LB07 i en egen förening med LB07:s gamla organisationsnummer. Allt annat förs över till MFF. Förklaringen är enkel; en klubb får enligt reglerna inte ha två olika lag i förbundets seniorserier. Genom att hålla herrlaget utanför får MFF ett lag att placera talangerna i, ett lag som man dessutom kan styra allt från spelstil till laguttagning i. Fyra spelare plus en målvakt kan gå fritt fram och tillbaka tack vare ett samarbetsavtal. Tim Prica och Amel Mujanic kan till exempel sitta på bänken i A-laget på söndagen och spela i division 2-laget, som MFF vill ha upp i Superettan, på måndagen. Dessutom kan man placera ut hur många talanger som helst i LB07 enligt de vanliga lånereglerna. Beroende på hur mogen och bra en P17- eller P19-spelare är kan man välja att placera honom i något av de lagen eller i division 2 – eller senare högre – i LB07. Flytt fram och tillbaka sker sedan i de vanliga fönsterna. Att ha ett sådant lag man helt och håller kontrollerar kommer på sikt att bli nödvändigt eftersom SvFF inte på lång, lång tid än lär tillåta farmarlag i seriesystemet från samma klubb. Mitt tips är att MFF B, AIK B eller GIF Sundsvall B i vanligt seriespel aldrig kommer att tillåtas. Då är det här vägen framåt.

Och så då knäckfrågan.

LB07 blir MFF i OBOS Damllsvenskan är extremt lockande. MFF vill ha ett damlag, en modern fotbollsförening måste ha ett damlag. Det är en win-win för medlemmar, supportrar, sponsorer och samhället. LB07 kämpar för nytt kontrakt, men oavsett om det blir Allsvenskan eller Elitettan får MFF en rivstart på damsatsningen. Dessutom går man från i praktiken noll flickspelare till 300-400 och en grund att bygga rekryteringen på.

LB07-spelarna får en chans att fortsätta i eliten, många av dem har Malmörötter och i praktiken innebär det att dam- och flickfotbollen i Malmö och sydvästra Skåne inte drabbas av några negativa konsekvenser. Om MFF istället startar i division 4 är det däremot ett hårt slag för många. LB07 får köra vidare med lågbuget, vilket innebär att det är kört med Allsvenskan och MFF:s satsning från grunden och uppåt innebär en stor risk för de övriga lagen. När MFF sätter samman ett lag och sedan tar stegen uppåt behöver man hela tiden fylla på med nya spelare. Det slår sönder många andra klubbars lag, lag som redan nu har stora problem att hålla igång verksamheten. Allt fler pojkar spelar fotboll i Malmö, allt färre flickor gör det. Den tendensen har varit tydlig i flera år utan att det nämnts i debatten. Ett MFF som åren mellan division 4 och Allsvenskan kanske behöver rekrytera ett 100-tal spelare utifrån eftersom man inte har några egna är ett stort hot mot de små Malmöklubbarna som under tuffa förhållanden också försöker satsa på damsidan. Om LB07 blir MFF blir påverkan extremt mycket mindre.

Men hur bra de här argumenten än är kommer ändå många att rösta emot på det extra årsmötet.

För det handlar inte om bra eller dåligt utan om principer. Och krasst uttryckt kan det nästan stärka viljan att säga nej. För när man följer sin moral och håller fast vid en princip känns det ju ännu mer upplyftande, närmast religiöst, när frestelsen man säger nej till är så stor och lockande.

Jag raljerar inte.

Tvärtom har jag en väldigt stor förståelse för de som svarar nej på nyckelfrågan ovan “Ska Malmö FF vara en klubb som tar över en plats i OBOS Damallsvenskan som man inte själva har spelat sig till”.

Inte bara förståelse. Beundran. Det är heller ingen liten fråga utan en av de mest avgörande i MFF.s snart 110 år långa historia. Jag är bekymrad över att det var först når många medlemmar reagerade som MFF-ledningen fullt ut insåg det.

Mardrömsscenariot är att ja eller nej vinner med bara några enstaka rösters marginal. Såren den splittringen riskerar att skapa kan ta lång tid att läka. MFF överlever, MFF kommer att fortsätta att nå framgångar, ta stora kliv och MFF:are fortsätter att vara MFF:are. Men det kommer att kännas olustigt ett tag.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close